divendres, 30 d’octubre del 2015

6 curiositats sobre l’espai exterior

Vols conèixer coses curioses relacionades amb l'espai exterior? Segur que et semblen molt interessants

"Aldrin Apollo 11 cropped" by
Scot MacDonald -PD-USGov- NASA
Sabies que:


1. Un trage d'astronauta costa més de 12.000.000 euros.

2. Una nau espacial d'última generació tripulada per astronautes tardaría 700 segles en arribar a l'estrela més propera del Sistema Solar.

3. L'Estació Espacial Internacional és un gran centre d'investigació espacial que està a l'espai exterior i que és la cosa més costosa del món, 15.000.000.000 de dòlars. És tan gran com un camp de futbol.

4. Els astronautes no ploren perquè pels efectes de la gravetat, les llàgrimes no podem caure.

5. La Lluna és l'únic astre a banda de la Terra, que l'èsser humà ha trepitjat i les petjades dels astronautes de 1969 encara es conserven perquè a la Lluna no hi ha atmòsfera ni vent.

6. Les persones des de la Terra poden veure un alba i un vespre al dia, però els astronautes de l'Estació Espacial Internacional poden veure 15 albes i 15 vespres en un dia.

Què t'han semblat? Pots deixar el teu comentari i aportar altres curiositats.


dimecres, 28 d’octubre del 2015

El Sistema Solar


El nostre sistema planetari és el Sistema Solar i es troba en la Via Làctia. Està compost per una estrela, el Sol, que li dona el nom, huit planetes i altres astres.
El Sol és una estrela mitjana i de color groc que gira al voltant del centre de la Via Làctia.
Els planetes del Sistema Solar son:
·         Mercuri és el planeta més pròxim al Sol i el més xicotet. La seua superfície està plena de cràters perque no té atmosfera.No té satèl.lits.
·         Venus és el segon planeta del Sistema Solar en orde de distància des del Sol. És el més brillant durant la nit. Té la mateixa grandària que La Terra. Tampoc té satèl.lits.
·         La Terra és el nostre planeta. Conté una gran quantitat d´aigua, per això li diuen el “planeta blau”. Té un satèl.lit, la Lluna
·         A Mart li diuen el “planeta roig” per el òxid de ferro que hi ha a la seua superfície. Té dos satèl.lits, Fobos y Deimos
·         Júpiter és el planeta més gran del Sistema Solar, és 318 vegades més gran que la Terra. Té 63 satèl.lits.
·         Saturn té un gran anell format per asteroides, pols i gas que li caracteritza. Té 33 satèl.lits.
·         Urà està format per roques i gel. Va ser el primer planeta que es va descobrir amb un telescopi. Té 27 satèl.lits.
·         Neptú és el planeta més allunyat del Sol. Té 13 satèl.lits.

Pixabay © CC0 Public Domain/FAQ 

Aquest planetes es classifiquen en interiors i exteriors.
Els planetes interiors es caracteritzen per:
·         Són els més pròxims al Sol.
·         La temperatura de la superfície és molt elevada.
·         Tarden menys temps a girar al voltant del Sol.
·         Són més xicotets, sòlids i d´aspecte rocallós.

Y els planetes exteriors:
·         Són els més allunyats del Sol.
·         Tenen una temperatura molt baixa.
·         Tarden més temps a girar al voltant del Sol.
·         Són més grans, principalment formats per gasos i envoltats d´anells.



dilluns, 19 d’octubre del 2015

Les agències espacials

Segur que més d'una vegada heu sentit parlar de la NASA. La NASA és una agència nord-americana que s'encarrega dels programes espacials i d'explorar l'espai exterior. Ha dut a terme gran quantitat de missions espacials, però una de les més conegudes és l'Apolo 11, en què per primera vegada un home va trepitjar la Lluna al juliol de 1969, l'astronauta Neil Armstrong.

A Europa també hi ha una agència espacial, l'ESA que té la seu a París, França. Aquesta agència està integrada per 22 països europeus, entre ells Espanya. En ella treballa Pedro Duque, que va ser el primer astronauta espanyol llançat a l'espai. La seua primera missió espacial va ser la STS-95 del transbordador espacial Discovery, en 1998. 

La NASA i l'ESA col·laboren juntament amb Japó, Rússia i Canadà en un gran projecte espacial, l'Estació Espacial Internacional, que avui dia és el satèl·lit artificial més gran del planeta Terra i s'encarrega d'estudiar la Terra, el Sistema Solar i l'univers.

L'Estació Espacial Internacional està sempre habitada per astronautes que s'encarreguen de dur a terme les investigacions. En aquesta pot haver fins a 6 tripulants que van rotant cada 6 mesos aproximadament.



diumenge, 18 d’octubre del 2015

L'univers


Els experts creuen que fa aproximadament 15.000 milions d’anys una gran explosió va originar l’univers, aço s’anomenat Big Bang. L’explosió va produïr gran quantitat de materia i aquesta es va expandir en totes les direccions formant, amb el temps, les primeres estreles que van anant agrupant-se en galàxies.

L’univers, per tant,  està format per els astres i l’espai on els trobem. Anem a conèixer-los un poc millor!

Les galàxies són agrupacions d’estreles i astres. Es pensa que hi ha més de mil milions de galàxies a l’univers. La nostra s’anomena Via Làctia.

Les estreles són astres formats per gassos que emeten gran quantitat de llum i calor. 

Els planetes són astres sense llum propia que giren al voltant d’una estrela. Al planeta on nosaltres vivim li diuen Terra i gira al voltant de l’estrela Sol.

Els satèl·lits, per altra banda, són astres sense llum pròpia que giren al voltant d’un planeta. La Terra no més té un satèl·lit que és la Lluna.

També existeixen altres astres de menor grandària com els asteroides, estels, meteorits, etc.